Není jisté, zda Elisabeth Fritzlová vystoupí v televizi

Vídeň - Hlavní oběť Josefa Fritzla, jeho dcera Elisabeth, se podle informací internetového vydání deníku oe24 měla příští pondělí objevit ve vysílání rakouské televizní stanice ORF. Mělo jít o vůbec první mediální vystoupení dvaačtyřicetileté ženy od jejího osvobození z podzemního vězení. S účastí dětí se v televizním rozhovoru nepočítalo. Rakouská veřejnoprávní televize ORF ale zatím nic podobného nepotvrdila a zprávu dementoval také advokát oběti Christoph Herbst.

Mluvčí ORF Rainer Scheuer uvedl: „Žádná vyjednávání se o tom nevedou. Zájem z naší strany je a předložili jsme i nabídku, ale rozhodnutí je samozřejmě na rodině.“

Elisabeth Fritzlová zůstává i nadále v péči neurologické kliniky Amstetten-Öhling, která ale pro ni a její příbuzné nedokáže zajistit dostatečné soukromí. Poptávka po fotografiích Elisabeth Fritzlové a jejích blízkých je tak horká, že těžko odolávají samotní zaměstnanci kliniky. Jeden z nich údajně nabízel snímek rodiny za 300 000 eur. 

Senzacechtiví novináři navíc používají stále drastičtějších metod, aby získali její snímky i fotografie jejích dětí. Ukázkovým příkladem byl incident z páteční noci, kdy jeden z fotoreportérů vyšplhal až na balkon kliniky. Všimla si ho zdravotní sestra, která přivolala na pomoc pracovníka bezpečnostní služby. Výsledkem byli dva zranění.

Podle rakouských médií je možné, že rakouské státní zastupitelství Fritzla neobviní jen ze znásilnění a omezování svobody, ale také ze zabití. Toho se prý dopustil na jednom z dětí, které jako novorozeně zemřelo pravděpodobně kvůli tomu, že se mu nedostalo lékařské péče. Víkendové vydání deníku Bild přineslo informaci, že rakouská policie prošetřuje možnost, zda Fritzl nemá na svědomí vraždy mladých žen, včetně české dvaačtyřicetileté prostitutky Gabriely Supekové. Ta byla zavražděna loni v srpnu na Šumavě a její tělo bylo objeveno v lipenské přehradě nedaleko rakouských hranic. Údajně tam v té době pobýval i Fritzl, napsal německý deník Bild.

Oběti Josefa Fritzla poslalý veřejnosti vzkaz, děkují v něm za podporu.
Zdroj: ČT24