Jihoafrická policie rozehnala rozvášněný dav, vláda povolá armádu

Johannesburg - Jihoafrická policie dnes střelbou gumovými projektily rozháněla stovky lidí útočící na předměstích Johannesburgu na přistěhovalce. Vláda už oznámila, že možná povolá armádu, která má pokračujícím násilnostem zabránit. Počet mrtvých cizinců, kteří v minulých dnech padli za oběť rozvášněnému davu Jihoafričanů, vystoupal na 24, dvě stovky lidí policie zatkla.

Gwede Mantashe z vedení Afrického národního kongresu (ANC) prohlásil, že pokud vláda armádu povolá, posílí vojáci policejní jednotky. Představitelé ANC sice tvrdí, že situaci začínají dostávat pod kontrolu, situace v Johannesburgu a také jeho okolí je ale kritická. Chudí Jihoafričané pátrají po přistěhovalcích, které viní z toho, že jim berou práci a zvyšují kriminalitu. Při násilnostech zahynulo 24 lidí, někteří z nich byli podle agentury Reuters upáleni a ženy znásilněny. K rozvášněnému davu, který rabuje obchody, se připojily také zločinecké gangy.

Před útoky uprchlo na 13 000 cizinců, uvedl server BBC. Mnozí z nich se skrývají v kostelích a na policejních stanicích. Humanitární pracovníci se jim snaží zajistit jídlo a přístřeší.

V padesátimilionové Jihoafrické republice žije až pět milionů uprchlíků, více než polovina je ze sousedního Zimbabwe. Další početnou komunitou jsou Mosambičané. Právě tyto skupiny jsou nejčastějším terčem vlny násilí. Cizinci bojující o život se schovávají v kostelech, na policejních stanicích a v dalších provizorních příbytcích. Chudí Jihoafričané cizince obviňují, že je připravují o práci a bydlení.

Útoky přicházejí v době, kdy v zemi narůstá inflace a lidé začínají být nespokojeni s hospodářskou politikou vlády prezidenta Thaba Mbekiho. Vláda se obává, že útoky by mohly turisty odradit od návštěvy země. Turistika se přitom na hrubém domácím produktu JAR podílí asi osmi procenty. Loni Jihoafrickou republiku navštívilo téměř 8,5 milionu lidí.

Nepokoje v Jihoafrické republice
Zdroj: ČT24