Bush se osobně omluvil Iráčanům za prostřílený korán

Bagdád - Americký prezident George Bush se telefonicky omluvil iráckému premiérovi Núrímu Málikímu za incident, při kterém americký voják použil korán jako cvičný terč. Viník prý bude postaven před soud. Američtí velitelé působící v Iráku se už Iráčanům omluvili o víkendu a voják byl odvelen do USA.

Případ se týká americké střelnice poblíž města Radvaníja. Iráčtí policisté u ní před týdnem našli prostřílený výtisk koránu a oznámili to Američanům. Vojsko začalo okamžitě vyšetřovat a v sobotu se přišlo do Radvaníje omluvit několik velitelů.

Dva dny po odjezdu viníka z Iráku se osobně omluvil Málikímu také Bush.

Dnes poprvé od zahájení bojů proti šíitským milicím v bagdádské čtvrti Sadr před osmi týdny do této části města vstoupili iráčtí vojáci. Obrněné i pěší jednotky podporované vrtulníky vstoupily bez jakéhokoli odporu do ulic. Podle agentur se tak děje se souhlasem šíitských milicí, které 10. května přistoupily na příměří.

Boje, které původně začaly v jihoirácké Basře a jejichž cílem bylo odzbrojit nezákonně ozbrojené osoby, si ve čtvrti Sadr vyžádaly skoro tisíc obětí.