V Berlíně hořela budova filharmonie

Berlín - Až do večerních hodin likvidovali dnes hasiči požár budovy Berlínské filharmonie v centru německé metropole. Příčinou požáru bylo pravděpodobně vznícení vrstvy izolačního materiálu ve střešní konstrukci, koncertní síň podle prvních poznatků poškozena nebyla. Hasiči se zaměřili na ohnisko požáru v riskantní operaci přímo na střeše, z níž dnes odpoledne několik hodin stoupal hustý kouř. Mluvčí hasičů Marco Trenn potvrdil, že požár se omezil pouze na střechu.

Budovu zachvátil požár v době, kdy uvnitř končil koncert. Budova s kapacitou 2 400 lidí byla po druhé hodině odpoledne evakuována, s živlem bojovalo 170 hasičů. Nikdo nebyl zraněn.

Podle mluvčí Berlínských filharmoniků požár pravděpodobně vznikl při práci svářečů. Policie se domnívá, že hořet začalo u střechy nedaleko čestné lóže. Hasiči vycházejí z předpokladu, že se vznítil zvukově izolační materiál. Hudebníci byli i po evakuaci v doprovodu hasičů vpuštěni dovnitř, aby vynesli hudební nástroje, koncertní křídla či tympány však zůstaly uvnitř. Hudebníci se obávali hlavně škod, které by mohla napáchat voda z hasičských cisteren. Množství vody přitom podle hasičů nateklo do předsálí budovy.

Žlutá stavba asymetrického tvaru z roku 1963 stojící nedaleko Postupimského náměstí patří mezi symboly Berlína a má podle znalců jednu z nejlepších koncertních síní. Filharmonie nyní hledá náhradní prostory pro koncerty naplánované na pátek až neděli. Některé z nich by se mohly odehrát v sousedním sále komorní hudby, který se nachází v samostatném sousedním objektu.