Ve švédské jaderné elektrárně zadrželi muže s výbušninou

Stockholm - Policie zadržela v jaderné elektrárně Oskarshamn na jihovýchodě Švédska muže s výbušninou. Rutinní prohlídka objevila u svářeče, který se chystal do práce, menší množství vysoce explozivního materiálu TATP. Potvrdil to mluvčí policie z kalmarské oblasti Sven-Erik Karlsson. Současně prý elektrárně někdo vyhrožoval bombovým útokem. Podle prohlášení vlastníka elektrárny se ale zřejmě o teroristický čin nejednalo. Také švédské úřady tvrdí, že situace není tak dramatická, jak naznačovaly první zprávy.

Policie označila látku nalezenou u zadrženého pachatele za „vysoce výbušnou“. Podle zatím dostupných informací má jít o látku TAPT neboli acetonperoxid, jenž byl mimo jiné použit i při teroristických akcích v Londýně v červenci 2005. TAPT je krystalická látka vysoce citlivá na teplo, tření a nárazy.

Podle vlastníka elektrárny žádné nebezpečí nehrozilo

Vlastník elektrárny, německá energetická firma E.ON, později oznámila, že v Oskarshamnu žádné nebezpečí bombového útoku nehrozilo. Zprávy médií označila za zveličené. Mluvčí společnosti potvrdil, že u svářeče z dodavatelské firmy bylo nalezeno malé množství výbušniny, které podle něj mohlo být pozůstatkem například i běžné střelby z loveckých zbraní. Případ podle něj ale ukázal, že bezpečnostní systém jaderné elektrárny funguje bezchybně.

I když se jednalo jen o minimální množství výbušniny, vedení elektrárny a policie zastavily provoz v části zařízení a okolí závodu bylo hermeticky uzavřeno do vzdálenosti 300 metrů. Prostory elektrárny v tuto chvíli prohledávají specialisté. Majitel tašky byl policií zadržen a je vyslýchán. 

Oskarshamn, ležící na východním pobřeží největší skandinávské země, je jednou ze tří dosud fungujících švédských jaderných elektráren.