Čína zatočí s korupcí při rozdělování peněz obětem zemětřesení

Peking - Čína pohrozila tvrdými tresty lidem, jimž se podaří prokázat korupci spojenou s rozdělováním pomoci obětem zemětřesení. Mnoho Číňanů se obává, že se velká část těchto prostředků nedostane, kam má, a skončí jako úplatky v rukou úředníků.

Podle vládních údajů se zatím podařilo shromáždit finanční pomoc ve výši 1,8 miliardy dolarů (28,7 miliardy korun). Lidé, kteří při zemětřesení přišli o střechu nad hlavou, budou od konce května dostávat finanční a potravinovou pomoc od vlády po dobu tří měsíců. Situace dětí, které při zemětřesení přišly o rodiče, vyvolala také vlnu zájmu o adopce. Úřady zřídily zvláštní telefonickou linku pro páry, které chtějí pečovat o osiřelé děti ze S'-čchuanu, jichž je podle odhadů 1000 až 2000.

V Číně zachráněna žena, která strávila devět dní v troskách

Zemětřesení minulý týden zpustošilo provincii S'-čchuan a podle nejnovějších údajů připravilo o život 41 353 lidí. Čínští záchranáři dnes vyprostili živou ženu ze zasypaného tunelu u vodní elektrárny nedaleko města Chung-paj ve východní části provincie S'-čchuan. Žena přežila devět dní v podzemí.

Vyproštěnou Ceng Čchang-chuej převezli záchranáři vrtulníkem do nemocnice. Podle lékařů utrpěla žena mnohonásobnou zlomeninu pravé ruky a má zlomených i několik žeber, zranění nicméně neohrožují její život.

Tibetský exil vyzývá k zastavení protičínských protestů

Tibetská exilová vláda v indické Dharamsále dnes vyzvala Tibeťany a jejich příznivce po celém světě, aby přinejmenším do konce května zastavili protičínské protesty a vyjádřili solidaritu s oběťmi zemětřesení. Vlna protestů vypukla po březnovém potlačení nepokojů v tibetském správním centru Lhase a demonstrace poznamenaly i dubnové zastávky olympijské pochodně v Londýně, Paříži a San Francisku.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes v Londýně Tibeťany vyzval, aby se nepokoušeli narušit olympijskou štafetu v tibetském správním centru Lhase ve druhé polovině června. Tibeťané by podle něj měli olympijskou pochodeň naopak chránit. Dalajlama také zopakoval, že konání srpnové olympiády v Pekingu má jeho plnou podporu.

Dneškem v Číně také končí třídenní státní smutek za oběti katastrofy, během kterého visely vlajky na půl žerdi a byla pozastavena i štafeta s olympijskou pochodní. Běh s olympijským ohněm bude obnoven ve čtvrtek ve městě Ning-po ve východočínské provincii Če-ťiang. Do provincie S'-čchuan by pochodeň měla dorazit 15. června.