Generální tajemník OSN je v Barmě

Rangún (Barma) - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes přiletěl do Barmy, aby navštívil iravadskou deltu a další oblasti nejvíce zasažené cyklonem Nargis. Má se sejít i s představiteli vládnoucí vojenské junty. Chce je přesvědčit, aby přijali více zahraniční pomoci pro postižené a především vpustili do země zahraniční humanitární pracovníky a odborníky na zvládání následků katastrof.

Pan Ki-mun chce v iravadské deltě vidět, v jakých podmínkách pracují zástupci humanitárních organizací. V pátek má mít jako první cizinec vůbec schůzku s šéfem junty generálem Thanem Šweiem, který se jen velmi zřídka objevuje na veřejnosti. Chce jej přesvědčit o nutnosti výraznější spolupráce s mezinárodním společenstvím při odstraňování následků katastrofy. Kvůli tomu musí Pan Ki-mun odletět od pobřeží zasaženého katastrofou do nového hlavního města země Neipyijta, vzdáleného asi 350 kilometrů na sever.

Během zastávky v Bangkoku, hlavním městě sousedního Thajska, dal Pan Ki-mun jasně najevo, že dosavadní pomoc povolená barmskou vládou k uspokojení potřeb trpících rozhodně nestačí.

Cyklon Nargis se přehnal přes Barmu na počátku května, junta nicméně dlouhou dobu odmítala vpustit do země zahraniční humanitární pracovníky a přijímala pouze materiální a finanční pomoc. Teprve v pondělí umožnila vstup do země záchranným a lékařským týmům z členských států Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

Řádění cyklonu Nargis, který podle oficiálních údajů připravil o život 78 tisíc lidí, postihlo v iravadské deltě na 2,5 milionu osob. Podle OSN se zatím podařilo dopravit humanitární pomoc pouze k 500 tisícům z nich.