Albánci v Kosovu zasypali český autobus kamením

Priština - Sprškou kamení zaútočila skupina kosovských Albánců ve středu u kosovského města Dečani na český autobus. Jelo v něm asi 21 českých studentů a členů petičního výboru, kteří v Česku pořádají demonstrace proti uznání nezávislého Kosova Českou republikou. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Autobus vezl mimo jiné humanitární pomoc kosovským Srbům. Studenti a členové petičního výboru navštívili v Kosovu srbský klášter Visoki Dečani u Prizrenu, nyní se chystají do etnicky rozděleného města Kosovska Mitrovica, kde chtějí organizovat protestní akci proti rozhodnutí české vlády uznat samostatnost Kosova.

V autobusu jel i děčínský zastupitel a bývalý poslanec Jaroslav Foldyna, který vezl do srbské základní a mateřské školy v Orahovaci sešity a tužky. Domů se vrací v pátek. „Alespoň jsme si udělali obrázek o této zemi. Tato země nesplňuje podmínky k tomu, aby byla samostatná,“ myslí si Foldyna. „Navštívil jsem školy v Orahovaci, kde v roce 2000 bylo 240 dětí, dnes jich tam je 60. Učitelka mi se slzami v očích ukazovala naprosto nepřijatelné prostory pro výuku,“ dodává bývalý poslanec. Podle něj je vyhlášení nezávislosti Kosova v rozporu s mezinárodním právem.