V Číně už je přes 51 tisíc mrtvých - a číslo ještě poroste

Peking - Zemětřesení, které minulý týden zasáhlo čínskou provincii S'-čchuan, už připravilo o život 51 151 lidí. Oznámila to dnes čínská vláda s tím, že dalších 30 tisíc lidí se stále pohřešuje, 288 tisíc jich bylo zraněno a kolem pěti milionů lidí přišlo o střechu nad hlavou. Podle některých odhadů by počet mrtvých mohl vystoupat až na 80 000.

Na rekonstrukci zničených oblastí bude potřeba vynaložit 10 miliard dolarů, další miliardy stojí záchranné práce. Vláda bude muset škrtat ve státním rozpočtu. 

Čínská vláda požádala mezinárodní společenství o poskytnutí tří milionů stanů, aby mohla obětem zemětřesení zajistit dočasné přístřeší. Zatím do postižených oblastí dorazilo pouze 400 000 stanů. V táborech pro oběti katastrofy se rozmístilo na 5000 zdravotníků, kteří rozdávají léky a zajišťují dodržování základních hygienických pravidel. Čína se totiž obává vypuknutí epidemií, podle lékařů se ale zatím objevily pouze ojedinělé případy průjmových onemocnění nebo chřipky.

Vláda dnes také varovala před hrozícími záplavami. Zemětřesení vyvolalo sesuvy půdy, které přehradily tok několika řek a vytvořily 34 jezer. Do města Tchang-ťia-šan, nad nímž se vytvořilo jedno z největších jezer, dnes dorazil premiér Wen Ťia-pao, aby osobně zkontroloval pokračování záchranných prací a zhodnotil riziko, jež představuje přehrazená řeka.

Čína dnes rovněž oznámila, že provincii S'-čchuan, kterou zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály zasáhlo 12. května, možná navštíví generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který je nyní v Barmě.