Zbraně za protiraketový štít Polsko od USA dostane, ale musí si je zaplatit

Washington - Polsko si podle amerického ministerstva zahraničí bude muset zaplatit většinu modernizace své armády samo. Uvedl to představitel amerického ministerstva zahraničí Stephen Mull, který vede jednání s Varšavou. Polsko od Spojených států požaduje příspěvek na modernizaci armády výměnou za souhlas se stavbou protiraketové základny na svém území.

Podle hlavního vyjednavače Američané tento týden ve Varšavě předložili polským představitelům několik variant na modernizaci jejich armády a navrhli jim, aby „připravili realistické hodnocení“ cílů jejich vojenského plánování a toho, kolik peněz mohou investovat.

Polští představitelé od Spojených států chtějí mimo jiné rakety Patriot, které by polská města chránily před raketami středního doletu, a pomoc s modernizací polské armády v řádu miliard dolarů. Jednání s Varšavou od té doby váznou a američtí představitelé upozorňují, že mohou rakety umístit jinde.

Podle Medveděva není situace okolo protiraketové obrany beznadějná

Vláda amerického prezidenta George Bushe chce proti případné hrozbě z Íránu umístit antirakety v Polsku a radar v České republice. Rusko proti těmto plánům protestuje a vnímá je jako své ohrožení.

Nový ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že situace okolo amerických plánů na rozmístění systému protiraketové obrany v Polsku a České republice Rusko netěší, ale není beznadějná. Nejhorší by ale podle něj bylo „zavřít okna i dveře a nic neslyšet“, a proto je prý Rusko připravené k dalším rozhovorům o této otázce s USA i evropskými zeměmi. Medveděv tak ve svém prvním veřejném vystoupení na téma amerického protiraketového deštníku v podstatě zopakoval dosavadní stanovisko Moskvy.

Podle Medveděva má lidstvo především zájem na vzniku univerzálních obranných mechanismů, a proto je nutná domluva na koordinovaném postupu v otázce protiraketové obrany. Moskva už delší dobu Spojeným státům navrhuje, aby od svého plánu upustily a přistoupily na vznik většího programu, kterého by se za rovných podmínek účastnily USA, Rusko, země EU a například Japonsko.