Dalajlama se setká s britským premiérem Brownem

Londýn - Tibetský duchovní vůdce dalajlama se dnes v rámci své desetidenní návštěvy Británie setká s premiérem Gordonem Brownem. Brown však dalajlamu odmítl přijmout na půdě svého úřadu, a tak k setkání dojde v anglikánském sídle canterburského arcibiskupa.

Brownovo rozhodnutí je podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky motivováno především nynějšími dobrými vztahy Británie s Čínou, které by oficiálnější přijetí dalajlamy ohrozilo. V Německu v minulém týdnu politici váhali, nakonec se s ním na parlamentní půdě setkala jen jediná představitelka vlády. Angela Merkelová dalajlamu přijala loni v září. Vztahy s východní velmocí se pak v reakci na to dramaticky ochladily.

Dalajlamovi se tedy oficiálního přijetí nedostane ani v Británii, přestože ve čtvrtek večer již navštívil prince Charlese. V poslední době přitom duchovní vůdce věnuje mnoho času zkonkretizování svého postoje vůči Číně. Vyjádřil například přesvědčení, že se Čína díky kontaktu s okolním světem postupně mění k lepšímu.

Dalajlama pro Čínu i Tibet hledá společnou cestu míru. Netrvá nutně na kompletní nezávislosti své země, ale dokázal by podpořit takový model, ve kterém by Čína zaštítila Tibet v oblasti mezinárodních vztahů a bezpečnosti. Uvolnění čínského vlivu by pak rád viděl v místní správě a školství. Neodmítá ani svou účast na zahájení pekingských olympijských her.

Brown musí svůj postoj k Číně udržovat v přátelských mezích nejen kvůli výhodným kontraktům (slib zvýšení obchodu o 50 %), uzavřeným při jeho poslední návštěvě. Stejně tak byl už předem ve složité pozici vůči čínské olympiádě, protože dalším hostujícím městem her bude po Pekingu Londýn. Odmítl tak sice účast na zahajovací ceremonii, ale ceremonie závěrečné se jako zástupce další pořadatelské země zúčastní.