Barmská junta pustí do země všechny humanitární pracovníky

Rangún - Barma poničená cyklonem vpustí do země všechny humanitární pracovníky. Dovolí také, aby humanitární pomoc dopravovaly do země civilní lodě a čluny. Oznámil to dnes generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který v Barmě o zahraniční pomoci jednal s šéfem junty generálem Thanem Šweiem. Do Barmy mají od pondělí přístup záchranné a lékařské týmy z členských států Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Dnes generál povolil vstup i ostatním, především západním zemím.

"Souhlasil s příchodem všech humanitárních pracovníků bez ohledu na
národnost," řekl Pan Ki-mun po dvouhodinové schůzce s šéfem junty. Dodal, že humanitární pomoc budou moci do Barmy dovážet všechny civilní lodě a čluny. Tato formulace podle agentur zřejmě znamená, že vojenské lodě Spojených států, Británie a Francie, čekající před barmským pobřežím s nákladem humanitární pomoci, nebudou smět vplout do barmských přístavů. Na druhé straně nevylučuje, aby z nich tuto pomoc převážely na břeh civilní lodě a čluny. 

Podle pracovníka OSN, který byl přítomen rozhovoru obou představitelů, šéf junty rovněž souhlasil, že zahraniční humanitární pracovníci mohou působit i v iravadské deltě, kam byl doposud cizincům vstup zapovězen.

„Generál řekl, že nevidí důvod, proč by tak tomu nemohlo být, pokud to budou skuteční humanitární pracovníci a bude jasné, co budou dělat,“ poznamenal zmíněný zdroj.

Ode dneška bude také rangúnské letiště sloužit jako logistické centrum pro distribuci pomoci.

Nargis zabil skoro 80 tisíc lidí, přes 50 tisíc dalších se pohřešuje. Cyklon postihl téměř 2,5 milionu lidí. Generálové dlouho nechtěli přijmout žádné zahraniční humanitární pracovníky, prý to nebylo třeba.

Celá oblast delty řeky Iravádí, kterou smršť nejvíce poničila, byla dlouho uzavřená. Oblast se ale pomalu otevírá, dostávají se sem místní humanitární pracovníci, ale také občané, kteří nosí nejpotřebnější věci. Chybí tu nejen jídlo a pitná voda, ale i přístřešky na ochranu před monzunovými lijáky, léky nebo hygienické potřeby.