Počet obětí zemětřesení v Číně znovu vzrostl

Peking - Počet obětí po zemětřesení na jihozápadě Číny se zvýšil. Podle místních úřadů při katastrofě zemřelo přes 55 tisíc lidí. Dalších bezmála 25 tisíc se pohřešuje. Bez domova zůstává skoro pět a půl milionu obyvatel nejvíce postižené provincie S'-čchuan.

Po dnech smutku za oběti zemětřesení na jihovýchodě Číny se dala opět do pohybu olympijská štafeta. Po třech minutách ticha se vydala na běh Šanghají. Do nejvíce postižené provincie S'-čchuan olympijský oheň dorazí až 3. srpna. Organizační výbor běh štafety přeložil z 15. června, v oblasti je totiž třeba nechat čas na záchranné práce a opravy.

Zemětřesení ze začátku května se zařadilo k nejhorším katastrofám v Číně. Bez domova jsou stále desetitisíce lidí. Sportovní stadion asi 60 kilometrů od oblasti zničené otřesy poskytuje útočiště 12 tisícům z nich. Často tu jsou děti. V provizorních podmínkách se o ně starají psychologové. „Pomáháme tu dětem, které ztratily kontakt se svými rodiči. Trpí velkými psychickými problémy. Nemohou spát, bojí se být o samotě,“ říká psycholožka Guo Weiová.

Na dodržování hygienických pravidel dohlíží v podobných táborech pro oběti katastrofy 5 tisíc zdravotníků. Čína se obává epidemií, které by se mohly mezi přeživšími objevit. Lékaři ale zatím řešili pouze ojedinělé případy nevolností nebo nachlazení.

Tchao-čchi přežil v troskách už podruhé

Číňan Tchao-čchi, který jako jediný přežil ve zřícené budově jednoho úřadu, už něco podobného jednou zažil před více než 30 lety. Nyní 60letý muž v roce 1976 přežil ve městě Tchang-šan zemětřesení, které si vyžádalo 240 000 obětí na lidských životech. Tehdy zůstal pod troskami domu uvězněný deset dní, než jej záchranáři vyprostili.

„Slyšel jsem hrozný zvuk a pak se stoly začaly třást. Když jsem si uvědomil, že je to zemětřesení, bylo už příliš pozdě utéci,“ zavzpomínal na živelní pohromu ze 70. let.

Tchao-čchi pochází z provincie Ťi-lin v severovýchodní Číně, odkud se v roce 1989 přestěhoval do Pej-čchuanu. Právě tento okres byl zemětřesením z minulého týdne postižen nejvíce. Nebezpečí se však muži stalo během jeho života trvalým průvodcem - pracoval například v armádě jako průzkumník, ale také jako horník v uhelném dole. A závaly a podobné tragédie jsou v čínských dolech velmi často příčinou smrti horníků.

Záchranáři objevili 50 zdrojů radiace

Čínští záchranáři dnes v oblasti postižené zemětřesením objevili 50 zdrojů radiace různého stupně. Oznámila to dnes čínská vláda s ubezpečením, že žádné nebezpečí od zasažených zdrojů ale nehrozí. Oficiální místa tak poopravila své oznámení z pondělí, podle nějž bylo zemětřesením zavaleno 32 zdrojů radioaktivního záření. Pod takové zdroje je zahrnuto vše od jaderných elektráren až po zcela drobné materiály pro vědecký výzkum nebo zdravotnická zařízení. „Zatím bylo odkryto 35 zdrojů radiace, zbývajících 15 zdrojů bylo s jistotou lokalizováno,“ prohlásil náměstek čínského ministra životního prostředí Wu Siao-pching.