Násilí proti imigrantům v JAR se stupňuje

Kapské Město - Násilí namířené proti imigrantům z jiných afrických zemí se rozšířilo už i do Kapského Města, druhého největšího města Jihoafrické republiky. Jihoafrická policie dnes oznámila, že bandy násilníků zaútočily na Somálce a Zimbabwany a vyrabovaly jejich domy i obchody.

„Neznáme přesný počet vypleněných a vypálených obchodů, ale je jich hodně,“ poznamenal Billy Jones z policejního sboru v provincii Západní Kapsko. Z živelně vybudovaného tábora u Kapského Města, které je hlavním centrem turistiky v zemi, úřady evakuovaly stovky afrických přistěhovalců.

Xenofobní násilnosti vypukly před dvěma týdny v Johannesburgu, posléze se rozšířily i do Durbanu. Dosud zemřelo v důsledku pouličních nepokojů 42 lidí. Přes 25 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Agresoři viní africké imigranty z toho, že jim berou práci a zvyšují násilnou zločinnost. Policie, které při potlačování nepokojů nyní pomáhá i armáda, zatkla již přes 500 násilníků.

Tisíce imigrantů se raději rozhodly pro návrat domů. Odcestovalo asi 10 tisíc občanů, další vlna odchodů se čeká příští týden.

První útoky se odehrály na předměstích Johannesburgu, ale později se rozšířily i do dalších oblastí. Úřady očekávají zvýšenou vlnu násilí o víkendu a v případě potřeby jsou připraveny vyslat na pomoc pořádkovým silám další vojenské jednotky.

Mnohé západní vlády varují před cestou do JAR a cestovní kanceláře hlásí rostoucí počet stornovaných zájezdů.