Ruský a čínský prezident odsoudili výstavbu americké základny v Evropě

Peking - Ruský prezident Dmitrij Medveděv zamířil na svou první oficiální zahraniční cestu. Ve čtvrtek přicestoval do Kazachstánu, dnes navštívil Čínu. Zde se setkal s prezidentem Chu Ťin-tchaem. Oba politici odsoudili plán Spojených států vybudovat ve střední Evropě systém protiraketové obrany. Stanovisko potvrdili podpisem ve společném prohlášení. Politici zároveň jednali o obchodu, Čína je pro Rusko v této oblasti totiž strategickým partnerem.

Podle Medveděva i čínského prezidenta oslabuje záměr USA vybudovat v Evropě protiraketový deštník mezinárodní důvěru a stabilitu. „Obě strany věří, že vybudování globálního raketového obranného systému, včetně jeho umístění v některých regionech světa, či plány na takovou spolupráci, nepodpoří strategickou rovnováhu a stabilitu a poškodí mezinárodní snahu o kontrolu zbraní,“ stojí konkrétně v dokumentu.

Oba prezidenti podepsali společné prohlášení, které se týká hlavních bodů zahraniční politiky. Rusko spolu s Čínou hodlá konkurovat Spojeným státům a politici hlásí, že si Moskva a Peking ještě nikdy nebyli tak blízko. 

Politici na společné schůzce probrali i otázky vzájemného obchodu. Za poslední roky si Čína a Rusko vybudovaly blízké politické vazby a obchod mezi nimi stále roste. Čína označila Rusko za svého druhého největšího obchodního partnera (prvním jsou země Evropské unie). Čínský trh je díky svému obchodnímu rozvoji a obrovské populaci obyvatelstva pro ruské státní energetické společnosti velkou příležitostí. Medveděv s Chu Ťin-tchaem tak na společné schůzce znovu upevnili již tak výjimečné vztahy. Společně se dohodli na kontraktu za milion dolarů. Rusko slíbilo, že dodá Číně jaderné palivo a postaví na jejím území továrnu na obohacování uranu.

Medveděv se ve čtvrtek zastavil také v Kazachstánu. Na programu měl schůzku s prezidentem Nursultanem Nazarbajevem. Společně pohovořili o energetice, především se Medveděv znovu zmínil o snahách Ruska vybudovat nový kaspický ropovod.

  • Dmitrij Medveděv a Chu Ťin-tchao autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/232/23150.jpg
  • Dmitrij Medveděv a Chu Ťin-tchao autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/232/23152.jpg
  • Chu Ťin-tchao a Dmitrij Medveděv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/233/23248.jpg