Švédská jaderná elektrárna zase běží, teroristický útok se nekonal

Stockholm - Švédské jaderné elektrárně Oskarshamn žádné nebezpečí nehrozilo a je opět v provozu. Společnost OKG, která ji provozuje, to dnes oznámila poté, co byl první reaktor ve středu večer odstaven kvůli podezření na přípravu sabotáže. V činnosti tak pokračoval jen jediný z trojice reaktorů této elektrárny.

Odstavení reaktoru následovalo po zatčení dvou podezřelých mužů, přičemž u jednoho z nich byly objeveny stopy vysoce výbušné látky. Oba zadržení muži ve věku 53 a 44 let pracují pro firmu, která v elektrárně momentálně provádí údržbářské práce, mladší z nich přitom podobné práce v Oskarshamnu provádí již od poloviny 90. let. Oba byli pro svou práci prověřeni i schváleni švédskou tajnou policií Säpo. Stopy nebezpečné látky byly nalezeny u staršího z nich.

Oba muži již byli propuštěni a policie je nadále z ničeho nepodezřívá. Nevyjasněná zůstává otázka původu vysoce explozivní látky TATP, kterou na brašně jednoho z dělníků ve středu odhalila bezpečnostní prověrka. Výsledky laboratorní analýzy výbušniny dosud nejsou známy.

Ani v jednom z reaktorů elektrárny se nenalezly žádné stopy po výbušninách, sdělil provozovatel zařízení společnost OKG. Po neúspěšném pátrání se příslušné úřady začínají přiklánět k názoru, že šlo o planý poplach, který spustila citlivá měřicí zařízení u vchodu do elektrárny.

Oskarshamn má celkem tři jaderné reaktory, dvojice pracovala v přechodně odstaveném druhém bloku. První blok byl odstaven proto, že i do části jeho prostor mohli mít zadržení přístup.

Látkou, jejíž stopy byly při bezpečnostní kontrole zjištěny, je krystalická sloučenina TATP, kterou policie označuje jako „vysoce výbušnou“. Byla použita například při teroristických útocích v londýnském metru před třemi lety, kdy přišlo o život asi 50 osob.

Domnělí teroristé se již v tisku k případu vyjádřili, šlo podle nich o nedorozumění. „Vůbec jsem nepochopil, proč bych tam měl propašovávat výbušninu,“ prohlásil jeden z nich. Podle něj mohla látka, nalezená na jeho tašce, pocházet z odstřelů prováděných na přehradní hrázi, která se nachází nedaleko jeho domova. Kritiku médií ale vyvolala kriminální minulost druhého z mužů, který byl před půl rokem odsouzen za čin spojený s násilím. Navzdory tomu dostal od tajné policie potvrzení o způsobilosti k práci v jaderné elektrárně.