Přímé rozhovory o sjednocení Kypru zatím nebudou

Nikósie - Bez dohody o termínu zahájení přímých rozhovorů o znovusjednocení Kypru skončilo dnes jednání kyperského prezidenta Demetrise Christofiase, jehož vláda má pod kontrolou řeckou část ostrova, a předáka kyperských Turků Mehmeta Aliho Talata. Jednání obou znepřátelených stran na expertní úrovni začala v polovině dubna pod záštitou OSN, nejvyšší představitelé situaci znovu zhodnotí na dalším setkání v druhé polovině června.

Christofias a Talat ve společném prohlášení bez dalších podrobností připustili, že se jejich názory zatím liší. Talat nedávno prohlásil, že je pro zahájení přímých rozhovorů na konci června, vláda kyperských Řeků ale chce více času na jejich lepší přípravu. Ta podle ní může předejít možnému zablokování rozhovorů, které by mohly vyvolat některé nedořešené spory.

Ostrov je rozdělen na dvě části od roku 1974, kdy turecká armáda invazí zabránila snahám kyperských Řeků připojit Kypr k Řecku. V roce 1983 byla s posvěcením Turecka vyhlášena Severokyperská turecká republika, která ale nedosáhla mezinárodního uznání. Talat zastává funkci prezidenta. OSN se snaží s minimálními úspěchy smířit obě komunity už přes tři desetiletí. Slepá ulička, v níž v minulosti mírová jednání uvízla, brání i postupu v rozhovorech o případném budoucím začlenění Turecka do Evropské unie. Kypr už přitom je v unii od roku 2004.