Pan Ki-mun přiletěl do postižené čínské provincie S'-čchuan

Peking - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun přiletěl do provincie S'-čchuan na jihozápadě Číny, která se už druhý týden potýká s následky ničivého zemětřesení. Pan Ki-mun se do země přesnul z Barmy, kde navštívil oblasti zasažené cyklonem Nargis a vyjednával s vládou o dodávkách humanitární pomoci.

Wen Ťia-pao bez dalšího upřesnění oznámil, že počet obětí už překročil hranici 60.000 a že „může dál růst až na 70.000 či 80.000 a možná i víc“, napsala agentura AP.

Do Čcheng-tu, správního střediska provincie, přiletěl Pan Ki-mun z Barmy, kde rovněž navštívil oblasti postižené tajfunem a kde jednal s vedením země o dodávkách zahraniční humanitární pomoci. Okamžitě po přistání zamířil generální tajemník OSN vrtulníkem do města Jing-siou v těsné blízkosti epicentra otřesů.

Na schůzce s čínským premiérem Wen Ťia-paem, který dlí v oblasti již od čtvrtka, slíbil Pan Ki-mun mobilizaci OSN v zájmu záchranných operací a rekonstrukčních prací, do nichž se hodlá v Číně organizace výrazněji zapojit. Řada agentur OSN již vyslala do Číny jak materiální pomoc, tak své experty, kteří se podílejí na operacích ve prospěch obyvatel postižených zemětřesením.

„Zmobilizovali jsme šest agentur a programů OSN, které poskytují pomoc v celkové výši osmi milionů dolarů,“ prohlásila Patricia Seghersová z týmu pro řízení přírodních pohrom OSN v Číně.

Podle údajů, které v pátek zveřejnil Peking, si ničivé otřesy, které 12. května zasáhly jihozápad Číny, vyžádaly jen v provincii S'-čchuan 55.239 mrtvých. Dalších 24.949 lidí se nadále pohřešuje a materiální škody jdou do miliard dolarů. Místní úřady nyní s obavami sledují desítky jezer, která se po zemětřesení vytvořila. V oblasti se příští týden očekávají vydatné deště a hrozí, že by mohly způsobit záplavy.

Při otřesech o síle 7,9 stupně Richterovy škály bylo zraněno 281.066 osob, zhroutilo se pět a půl milionu budov a bez přístřeší zůstalo přes pět milionů obyvatel S'-čchuanu. Navzdory ohromným materiálním škodám si místní správa vytkla za cíl opravit všechna města a poničenou infrastrukturu do tří let.