USA nabízejí Polsku pomoc s modernizací armády - výměnou za štít

Varšava - Spojené státy jsou připraveny k dlouhodobé pomoci s modernizací polské armády. Podle dnešního vydání listu Rzeczpospolita to uvedl americký vyjednávač s Polskem o protiraketové základně Stephen Mull. Přitom právě Mull nedávno tvrdil, že Polsko bude muset větší část modernizace své armády financovat samo. Pomoc od americké vlády s nákupem nových zařízení je podmínkou Polska pro souhlas s umístěním části protiraketového štítu na jeho území.

Radarová část základny má být postavena v České republice. Česká vláda již oficiálně schválila hlavní česko-americkou smlouvu o vybudování radarové základny v Brdech.

Polsko-americké rozhovory se ale protahují. Polsko požaduje výraznou pomoc od Američanů. Mull však ve středu agentuře Reuters řekl, že Polsko bude muset samo financovat větší část modernizace, kterou požaduje. Nyní tvrdí, že jeho vyjádření bylo špatně pochopeno. „Považujeme Polsko za jednoho z našich nejlepších spojenců nejen v Evropě, ale na celém světě,“ uvedl Mull ve Washingtonu při páteční telekonferenci, které se zúčastnili polští novináři.

USA jsou podle něj připraveny pomoci Polsku s modernizací armády nejen v nejbližších týdnech či měsících, ale v dlouhodobé perspektivě.

Americký prezident George Bush v březnu požádal Kongres o 20 milionů dolarů na vojenskou pomoc pro Polsko. Podle Varšavy je to však jen malá část toho, co Poláci očekávali. „To není konečná částka. To jsou jen peníze, které chceme vydat na začátku. Naším záměrem je, aby se Polsko nacházelo na čele příjemců americké pomoci řadu let,“ řekl Mull.

Podle něj je důležité nejprve důkladně popsat, jaké hrozbě je Polsko vystaveno. „Teprve až to bude jasné, podíváme se, kolik peněz je v polském rozpočtu, kolik je možné získat různými způsoby financování, kolik můžeme dát sami a co je třeba koupit. To je dlouhý a komplikovaný proces,“ vysvětlil vyjednávač.

Spolupráce se podle něj navíc nemusí omezit na peníze, může zahrnout například spolupráci rozvědek. To považuje polská vláda za velice důležité, protože případná přítomnost amerických raket vzbudí větší zájem o Polsko u jiných tajných služeb, napsala Rzeczpospolita.

Vláda premiéra Donalda Tuska se však výměnou za souhlas s umístěním deseti obranných raket domáhá hlavně posílení vzdušné obrany země. Připomíná přitom hrozby Ruska, že by na Polsko a na Česko mohlo namířit své rakety, pokud v těchto zemích bude umístěna součást amerického protiraketového deštníku.

Tusk v pátek novinářům řekl, že Polsko trpělivě čeká na konkrétní nabídku Washingtonu. „Základna vznikne, pokud budeme mít jistotu, že se zvýší naše bezpečnost,“ řekl premiér. Varšava očekává jasnou nabídku během července.

Plány na vybudování amerického protiraketového systému v pátek odsoudily Rusko a Čína. Chystaný protiraketový deštník Spojených států podle nich naruší mezinárodní rovnováhu.

Systém má chránit USA a část území jejich evropských spojenců před případnými vypálenými střelami ze zemí, jako jsou Írán nebo KLDR.