Z norské těžební plošiny uniká ropa, evakuováno bylo 150 pracovníků

Oslo - Kvůli velkému úniku ropy a plynu bylo dnes evakuováno přes 150 dělníků z norské těžební plošiny v Severním moři. O úniku informoval Ola Morten Aanestad, mluvčí společnosti StatoilHydro ASA, které plošina patří. Mluvčí situaci označil za kritickou, ale dodal, že nikdo nebyl zraněn. Záchranáři se však obávají, že by mohlo dojít k explozi.

Dvě osoby byly vystaveny působení plynu, nikdo ale nebyl zraněn vážně, uvedl mluvčí.

Ropa se vypouští z platformy do moře z bezpečnostních důvodů a do oblasti směřují lodě, které mají plošinu opravit, sdělila společnost.

Aanestad řekl, že hrozilo určité nebezpečí vznícení plynu unikajícího při vypouštění ropy, a proto bylo dnes ráno 156 z celkových 217 dělníků na plošině Statfjord A evakuováno na sousední platformu. Na místě zůstalo 60 pracovníků, kteří plní naléhavé úkoly související s krizovou situací.

Podle mluvčího ropa začala unikat ve chvíli, kdy dělníci prováděli údržbářské práce na potrubí v jedné ze šachet.

Produkce plošiny byla zastaven ihned poté, co byla trhlina objevena, řekl Aanestad a dodal, že zatím není jasné, jak dlouho bude plošina mimo provoz.

Plošina byla uvedena do provozu v roce 1979. Společnost StatoilHydro má celkem tři plošiny ležící asi 200 kilometrů západně od pobřežního města Bergen.