V Neapoli došlo ke střetům demonstrantů s policií - kvůli odpadkům

Neapol - Italská Neapol prožívá bouřlivý víkend, za který mohou opět odpadky. Na předměstí probíhají už druhý den střety demonstrantů s policií kvůli stavbě nové skládky. Násilnosti si vyžádaly více než deset zraněných. Vláda přes protesty od svého záměru zřídit potřebné úložiště odpadu nehodlá ustoupit.

Místní obyvatelé od včerejška blokují místo zamýšlené skládky a jako barikáda jim slouží hořící autobus přes cestu. Proti těmto demonstrantům se obrátili policisti, kteří k zajištění pořádku použili i obušky. Poklidný protest proti vybudování nové skládky na neapolském předměstí se tak zvrhl v bitku s ozbrojenci. „Přetlačovali jsme se a pak mě začali mlátit. Tohle už není právní stát. Teď jsme ve válce,“ uvedl jeden z demonstrantů.

Situaci se snaží řešit Berlusconiho vláda. První zasedání kabinetu se s cílem vyřešení tíživého stavu uskutečnilo právě v Neapoli. Ministři přijali řadu opatření, která mají dlouhodobou krizi kolem odpadků ukončit. Na místo byla povolána armáda a skládky jsou prohlášeny za přísně střežený vojenský prostor. Snaha vybudovat nové spalovny a smetiště ale vyvolala odpor. 

Přebytečný odpad je prozatím vyvážen do Německa. Řada obyvatel Kampánie brání stavbě skládek z obavy, že se tím zhorší jejich životní podmínky.