Vztahy Ruska a Číny jsou podle Medveděva pro bezpečnost klíčové

Peking - Dobré vztahy mezi Čínou a Ruskem jsou klíčovou podmínkou pro mezinárodní bezpečnost a oba státy budou posilovat strategickou spolupráci bez ohledu na to, že jejich úzké partnerství další země znepokojuje. Při dnešní přednášce na Pekingské univerzitě to řekl nový ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Už v pátek přitom Medveděv a jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao odsoudili záměr USA vybudovat celosvětový systém protiraketové obrany, jehož součástí mají být i základny v Česku a v Polsku.

„Oba jsme se shodli, že rusko-čínská spolupráce se stala jedním z nejdůležitějších faktorů mezinárodní bezpečnosti, bez níž se dají jen těžko přijímat zásadní rozhodnutí,“ řekl Medveděv studentům. „Upřímně říkám, že ne všem se naše strategická spolupráce líbí, ale je v zájmu našich zemí, ať se to ostatním líbí, nebo ne,“ dodal.

Medveděv nijak výslovně nespecifikoval, které země má na mysli, když hovoří o odpůrcích těsnějších rusko-čínských vztahů. Není však pochyb, že svými slovy mířil především na Spojené státy a další západní země. S těmi má Moskva dlouhodobě napjaté vztahy, například kvůli americkému nasazení v Iráku či kvůli sporům o nezávislost Kosova. Dalším sporným tématem jsou také americké plány na vznik systému protiraketové obrany, v nichž Washington počítá s umístěním některých jeho součástí i v Polsku a v ČR.

Rusko a Čína chtějí více spolupracovat také v oblasti hospodářství. Společně například uzavřely smlouvu v hodnotě jedné miliardy dolarů, jíž se Rusko zavázalo postavit v Číně závod na obohacování uranu a dodávat asijskému partnerovi jaderné palivo.

Na závěr Medveděvovy dvoudenní návštěvy Číny bylo dnes podle agentury ITAR-TASS zveřejněno rusko-čínské komuniké, ve kterém se obě strany zavazují rozvíjet vzájemné vztahy. Čínský prezident přijal pozvání do Moskvy, kde je očekáván příští rok.

Cesta do Číny je první zahraniční cestou nového šéfa Kremlu od nástupu do úřadu na počátku května, kdy ve funkci vystřídal Vladimira Putina. Ještě před příjezdem do Číny zavítal ve čtvrtek do Kazachstánu. Podle komentátorů má výběr Medveděvovy první cesty jasný symbolický význam.