Povstalci z FARC jsou připraveni k demobilizaci

Bogotá - Kolumbijský prezident Álvaro Uribe v sobotu večer sdělil, že velitelé levicového povstaleckého hnutí Revoluční ozbrojené sily Kolumbie (FARC) jsou připraveni k demobilizaci a k osvobození zadržovaných rukojmí včetně Ingrid Betancourtové. Ve stejný den kolumbijská vláda prohlásila, že byla úspěšná v ověření zprávy o úmrtí "historického" vůdce FARC Manuela Marulandy, který zemřel nejspíše na infarkt už 26. března.

„Vláda obdržela provolání FARC, jímž dávají někteří vůdci organizace najevo připravenost k demobilizaci a k osvobození Ingrid Betancourtové, pokud jim vláda zaručí svobodu,“ prohlásil prezident.

Jak dodal, kolumbijské úřady jsou ochotné na tento návrh přistoupit a předat tyto osoby Francii, „aby v této zemi mohli svoji svobodu užívat“.

Ingrid Betancourtová, která má dvojí občanství, kolumbijské a francouzské, se v minulosti ucházela o úřad kolumbijského prezidenta. Povstalci tuto političku zadržují už šest let a zatím odmítali veškeré výzvy kolumbijské vlády i francouzských představitelů, aby ji propustili na svobodu, a to i s ohledem na její špatný zdravotní stav. Spolu s Betancourtovou rebelové zadržují dalších několik stovek lidí, včetně cizinců.

FARC propustily od letošního ledna jednostranně několik rukojmích. Již koncem února ale oznámily, že s touto praxí končí a jako důvod uvedli nedávnou smrt svého druhého nejvýznamnějšího předáka Raúla Reyese, který byl zabit na území Ekvádoru při útoku kolumbijské armády. Současně povstalci předložili požadavek, aby kolumbijské úřady přistoupily na demilitarizaci dvou strategicky významných lokalit na jihozápadě země.