Potápěči čekali mezi žraloky 20 hodin na záchranu

Brisbane - Australským záchranářům se podařilo objevit dva potápěče, kteří se ztratili u Velkého bariérového útesu. Na volném moři plném žraloků čekali na záchranu 20 hodin. Oba jsou v pořádku.

Krásy Velkého bariérového útesu mohly stát život potápěče z Británie a jeho americkou kamarádku. Skoro celý den po nich pátralo třináct letadel a vrtulníků. Záchranáři je nakonec našli zhruba 16 kilometrů od lodi, ze které do moře skočili.
 
Pilot vrtulníku John Edwards potvrdil, že se jednalo o výjimečnou situaci: „Po tak dlouhé době ve vodě je to opravdu obrovské štěstí, že přežili.“ 

Dvojici zachránila hlavně skutečnost, že nebyli začátečníci. Připoutali se k sobě, aby moře každého neodneslo jinam. Nesnažili se plavat pryč ani hledat svou loď, jen čekali na záchranu. „Připnuli se k sobě opasky a hýbali se minimálně, aby šetřili energii,“ uvedl Shane Chelepy z queenslandské policie.
 
Potápěčský pár teď bude chvíli na pozorování v nemocnici. Podle lékařů utrpěli čtyřicetiletá Američanka a o dva roky mladší Brit jen mírné podchlazení.