Američané mají strach z italské mafie

Řím - Italský jih je domovem nechvalně proslulých mafiánských organizací. Slavnou Cosa nostru ale na místě nejnebezpečnější zločinecké sítě podle zprávy italské prokuratury vystřídala méně známá kalábrijská 'ndrangheta. Podle amerických představitelů znamená hrozbu i v mezinárodním měřítku.

Sicilská Cosa nostra v posledních letech strádá. Na paty jí šlapou nejen italské soudy, ale i samotní Sicilané, kteří stále častěji odmítají platit vymáhané výpalné. Na místě pro nejnebezpečnější mafii ji tak vystřídala 'ndrangheta, působící v chudé Kalábrii, jihozápadní špičce italské „boty“. Špatná ekonomická situace obyvatel regionu i fakt, že na rozdíl od Cosa nostry 'ndrangheta postrádá centrální řízení, komplikují úsilí úřadů mafii zlikvidovat.

'Ndrangheta ovládá především italský trh s narkotiky, ale její dlouhé prsty sahají až za oceán. Díky svému spojení s kolumbijskými klany má její jméno silný zvuk i mezi americkými obchodníky s drogami. Právě prostřednictvím svých zahraničních kontaktů získává 'ndrangheta mezinárodní rozměr. O jejím působení i za hranicemi Itálie svědčí nedávná brutální vražda pěti Kalábrijců v německém Duisburgu.

Italských mafiánů se začínají obávat i Američané. Náměstek amerického ministra spravedlnosti minulý týden označil 'ndranghetu za stále významnější nebezpečí i pro Spojené státy. Při své návštěvě v Itálii řekl, že organizace představuje hrozbu pro prosazování práva.