V Súdánu údajně sestřelili ruskou stíhačku, pilot zahynul

Moskva - Při útoku súdánských povstalců na Chartúm byla před dvěma týdny údajně sestřelena ruská stíhačka a její ruský pilot zahynul. Moskva ale informaci popřela s tím, že v Súdánu ruští instruktoři oficiálně nepůsobí. Podle agentury Interfax se letec nechal do Súdánu naverbovat po propuštění z ruské armády, aby zde cvičil súdánské piloty.

Podle ruské rozhlasové stanice Echo Moskvy byl letoun sestřelen během bojů s povstalci na západním předměstí hlavního města Umdurmán, které se odehrávaly zhruba před dvěma týdny. Pilot, který býval důstojníkem ruského letectva, se stačil katapultovat, ale jeho padák se neotevřel a při pádu zahynul.

V Súdánu vládní síly údajně cvičí i ruští specialisté, zprávy o dodávkách ruských zbraní do Súdánu projednávala i Rada bezpečnosti OSN. Moskva dodávky popřela a ujistila, že respektuje embargo a žádné zbraně do Súdánu nedodává. Oficiálně v Súdánu působí v rámci mise OSN od dubna 2006 120 ruských vojáků se čtyřmi vrtulníky Mi-8.

Násilí v západosúdánském Dárfúru si vyžádalo už nejméně 200 000 obětí na životech za pět let bojů mezi provládními arabskými milicemi a místními nearabskými, většinou černošskými povstalci, kteří vládu v Chartúmu obviňují z podpory milic. Miliony lidí musely opustit své domovy a uchýlit se do uprchlických táborů, kde jsou odkázáni na mezinárodní pomoc.