Lukrativní pozemky smějí kupovat pouze Vlámové

Zaventem (Belgie) – V Belgii opět vypluly na povrch spory mezi nizozemsky mluvícími Vlámy a frankofonními Valony. Radnice v Zaventemu se rozhodla prodat 76 parcel – stanovila si ale jednu podmínku. Všichni kupující musí mluvit nizozemsky nebo musí slíbit, že se to naučí. Proti tomuto ustanovení bylo pouze 6 (frankofonních) radních, pro hlasovalo 22. Radní Eric Van Rompuy uvedl, že v každém případě musejí všichni žadatelé o koupi pozemků jazykovou podmínku splnit. Frankofonní část Belgičanů to považuje za diskriminaci.

Rozhodnutí radnice přivítala s jásotem skupinka militantních Vlámů, kteří měli transparenty s nápisy Vlámské Brabantsko není na prodej! V průběhu jednání kašlali, dupali a šoupali židlemi pokaždé, když si slovo vzal některý z frankofonních radních.

Rozhodnutí vlámských radních kritizuje Komise pro eliminaci rasové diskriminace  OSN a také Evropská komise, která si od radnice vyžádala zdůvodnění rozhodnutí, protože se obává, že může být v rozporu s evropskou antidiskriminační legislativou.