Čína evakuovala desetitisíce lidí pod závalovou hrází

Peking - Čínské úřady v provincii S'-čchuan evakuovaly už kolem 160 000 lidí z míst ohrožených obrovským jezerem nedaleko města Mien-jang, které se vytvořilo po zemětřesení z 12. května. Sesuv půdy vytvořil závalovou hráz, hladina stoupá o dva metry denně a podle čínských úřadů hrozí, že jezero do dvou týdnů přeteče nebo se hráz protrhne.

Jezero se vytvořilo před hrází v Tchang-ťia-šanu, jeho hladinu od nejnižšího okraje hráze dělí 23 metrů. Hráz vážně ohrožuje 170 vesnic a měst. Pokud by se protrhla, muselo by být před velkou vodou okamžitě evakuováno téměř půldruhého milionu lidí. Vojáci kopou odvodňovací kanál, ten však podle čínských médií bude hotový až koncem června.

Provincii S'-čchuan v pondělí zasáhly další čtyři otřesy o síle kolem pěti stupňů Richterovy škály, které zničily 420 tisíc domů a zranily několik desítek lidí. Zemětřesení z 12. května si zatím vyžádalo přes 67 tisíc obětí, dalších 21 tisíc lidí se pohřešuje. Podle úřadů zůstalo až pět milionů lidí bez střechy nad hlavou. V důsledku zemětřesení se vytvořilo 35 jezer, ale žádné není tak nebezpečné jako to v Tchang-ťia-šanu. Otřesy také destabilizovaly dalších 352 vodních nádrží a 87 hrází v oblasti Čchung-čchingu. Tam je také 1,5 milionu obyvatel bez pravidelných dodávek vody.

Čínští záchranáři odklízející následky zemětřesení
Zdroj: ČT24