Bush přirovnal válku v Iráku k boji proti nacistům

Colorado Springs (USA) - Obnova Iráku, zvláště když ještě pokračují boje, je pro Spojené státy velmi obtížná. Řekl to americký prezident George Bush na letecké akademii v Coloradu. Bush také vyzval Američany k trpělivosti a připomenul, že USA na sebe vzaly podobný úkol při poválečné obnově Německa a Japonska.

„I tehdy si to vyžádalo určitý čas a trpělivost. Z Německa a Japonska se nakonec staly svobodné a prosperující státy. Tito naši někdejší nepřátelé jsou dnes spojenci USA a prospěch z toho mají lidé celého světa,“ prohlásil.

Přiznal ale, že na rozdíl od poválečné situace se tentokrát USA pokoušejí o obnovu zemí, v nichž se ještě stále bojuje. „Je to obtížný a nový úkol a my se učíme za pochodu. Musíme zvítězit nejen v boji zbraněmi, ale i v souboji vůlí,“ řekl.

Jeho výzvu k trpělivosti v případě Iráku a Afghánistánu zastiňuje dnešní zveřejnění knihy bývalého mluvčího Bílého domu Scotta McClellana. Napsal v ní, že Bush při přesvědčování o nutnosti zahájit válku v Iráku použil propagandu.

USA do července zredukují svůj kontingent v Iráku asi o 20 tisíc lidí. Pentagon dnes oznámil, že se může dostat do potíží s financováním operací v Iráku i Afghánistánu, jestliže Kongres neschválí finanční přesuny do poloviny července. Žádá o povolení převést 9,7 miliard dolarů na armádní operace v těchto dvou zemích.