Nejstarší známé matce je 380 milionů let

Melbourne - Vědci objevili v Austrálii dosud nejstarší fosilní nález živorodého organismu. Jsou jím 380 milionů let staré zkamenělé pozůstatky ryby, která v sobě má nejen vyvíjející se zárodek mláděte, ale i viditelnou pupeční šňůru. Unikátní objev posouvá pohled na vývoj života na Zemi.

Vědci se až dosud domnívali, že organismy se v době, kdy objevená ryba žila, byly schopné rozmnožovat pouze kladením vajec. Vývoj živorodého rozmnožování se tak posouvá o 200 milionů let dál, než se předpokládalo. „Existence tohoto embrya a pupeční šňůry uvnitř jedince nám dává vůbec první příklad vnitřního oplodnění a potvrzuje, že některé druhy pancířnatých měly nevšedně vyvinutou reproduktivní biologii,“ říká vedoucí vědeckého týmu John Long. Ta je podle něj srovnatelná se současnými žraloky či rejnoky.

Vědci rybu, která dominovala devonským vodám, pojmenovali Materpiscis attenboroughi na počest známého přírodovědce Davida Attenborougha, který jako první upozornil na naleziště rybích fosilií v oblasti Gogo v 70. letech. V muzeu v Melbourne bude fosilie ode dneška vystavena pro běžné návštěvníky.