Islandem otřáslo zemětřesení

Reykjavík - Silné zemětřesení o síle 6,1 Richterovy stupnice zasáhlo dnes Island. Epicentrum otřesů bylo přibližně 50 kilometrů od metropole Reykjavíku. Zemětřesení poškodilo budovy ve městě Selfoss a přimělo stovky jeho obyvatel vyběhnout v panice do ulic. Podle policie nejsou hlášeni žádní zranění.

„Epicentrum bylo v turisty oblíbené oblasti blízko Selfossu a podle prvních zpráv jsou ve městě velké škody,“ citoval server BBC News islandského geofyzika Paula Enarsona. Silnice ze Selfossu do Reykjavíku, je poničená a musela být uzavřena.

Podle evropského seizmologického střediska zasáhly oblast hodinu po prvním zemětřesení i dva následné otřesy o síle 3,3 a 3,8 stupně Richterovy škály.

Otřesy cítili i obyvatelé hlavního města. Podle výpovědí očitých svědků se chvěly tabulky oken a lidé byli velmi vyděšení.

Podobně silné zemětřesení zasáhlo vulkanický Island naposledy v roce 2000, kdy se v rozmezí tří dnů dvakrát ozvaly otřesy o síle 6,6 stupně Richterovy škály. Epicentra obou tehdejších zemětřesení, která nezpůsobila žádné významnější škody a ani si nevyžádala oběti na životech, se nacházela přibližně ve stejné oblasti, z níž vycházely dnešní otřesy. Otřesy na ostrově nejsou vzácností, zřídka ale mají větší sílu.