Umělé končetiny budou možná ovladatelné myšlenkami

Pittsburgh - Vědcům z univerzity v americkém Pittsburghu se podařil unikátní pokus, který dává naději handicapovaným. Chtějí vyvinout protézu, kterou by dokázali ovládat i ti, kteří se nemohou vůbec hýbat. Několik opic v jejich laboratoři už dokázalo ovládat umělou končetinu pouze myšlenkami. Experiment dává naději například lidem s poraněnou míchou nebo amputovanými končetinami. Pokusy s lidmi by mohly začít do dvou let.

Vědci zvířatům zavedli do oblasti mozku, která kontroluje pohyb, malé senzory šíře lidského vlasu. Ty zachycovaly mozkové impulsy a počítačový program je převáděl do pohybů protézy. Po několikatýdenním cvičení opice dokázaly plynule ovládat pohyb, rychlost i otevírání a zavírání dvou umělých prstů, kterými si braly sladkosti nebo ovoce.

Nejde o první úspěšný pokus, kdy zvířata pohybovala umělou končetinou. Teď ale vůbec poprvé přijala protézu za vlastní. Podle univerzitních vědců si opice na robotickou paži tak zvykly, že pak měly problémy ovládat vlastní paži, v průběhu pokusu umrtvenou.