Španělsko trápí sucho, situace je kritická především v Katalánsku

Barcelona - Dlouhotrvající sucha sužují především Katalánsko. Současný nedostatek vody v Barceloně je údajně vůbec nejdramatičtější v historii oblasti. Od podzimu nejen tam, ale i v ostatních částech Španělska spadla zhruba polovina obvyklého množství srážek. Vodní nádrže v Katalánsku jsou nyní naplněny jen z pětiny. Kritické sucho sužuje region už od roku 2004 a situace je podle španělského ministerstva životního prostředí nejhorší od doby, kdy se před 60 lety začaly pořizovat meteorologické záznamy.

Vysychající přehradní nádrže působí katalánskému správnímu středisku Barceloně stále vážnější problémy. Po pověstných dubnových deštích jsou teď nádrže asi z 25 procent plné, jenže budou muset zajišťovat potřebu vody během horkého suchého léta. Mimořádná opatření tak budou jen o nějaký čas odložena.

Krátkodobý výhled je prozatím snesitelný. Podle oficiálních zdrojů však bez dovážení vody v cisternách vlaky nebo loděmi a kampaně za omezení plýtvání drahocennou tekutinou bude Barcelona možná poprvé od roku 1953 muset omezit dodávky pitné vody do domácností.

V polovině května připlul do Barcelony tanker s 19 tisíci tunami vody z jihokatalánského města Tarragona. Během léta celkově lodi zajistí šest procent pitné vody pro 5,5 milionu lidí. Úřady se postarají o deset lodních nákladů vody z nedaleké Tarragony a francouzské Marseille a o výstavbu závodu na odsolování vody na jihu Španělska. Celkové náklady se odhadují na 40 milionů eur (asi 996,5 milionu korun) včetně 32,5 milionu na přístavní infrastrukturu ke zvládnutí dodávek vody.

Jednou by se mohlo válčit o vodu 

Ředitelka Českého centra v Madridu Adriana Krásová uvedla, že situace se teď přece jen poněkud zlepšila, protože v uplynulých dnech v oblasti pršelo. Příští týden by mohla Barcelona odvolat některá z opatření, která kvůli nedostatku vody zavedla. „Nicméně situace se musí řešit, zatím se jen záplatuje,“ uvedla. Podle Krásové za nedostatek vody v oblasti může mimo jiné také zvýšený turistický ruch a špatné hospodaření s vodou, protože katalánské vodovody jsou zastaralé.

Klimatolog Jan Pretel se domnívá, že úbytek vody je skutečně výrazný a v budoucnu může být hůř. Podle něj se nedá vyloučit, že se jednou povedou války o vodu. „Voda bude klíčovou strategickou surovinou z hlediska Evropy i ve Středomoří,“ dodává.

Tanker přiváží vodu do španělských oblastí sužovaných rekordním suchem.
Zdroj: ČT24