Na Slovensku je k vidění originál Pittsburské dohody

Bratislava - Pittsburská dohoda, která v roce 1918 položila základ pro vznik Československa, je k vidění na Slovensku. Ve Spojených státech dokument přesně před devadesáti lety podepsal kromě zástupců Čechů a Slováků i pozdější prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

„Pittsburská dohoda měla základní význam pro vznik demokratického a svobodného Československa, protože v této dohodě našli společné cíle Slováci i Češi,“ řekl při slavnostním zahájení výstavy předseda slovenského parlamentu Pavol Paška.

Slováci v listině potvrdili, že jsou stejně jako Češi proti císařství a chtějí vznik společného státu. V dokumentu bylo zakotveno, že Slováci budou mít vlastní administrativu, sněm a soudy a slovenštinu jako úřední a vyučovací jazyk. Nezazněla v něm však myšlenka federace.

Dokument patří historickému muzeu v Pittsburghu, to ale kvůli významnému výročí zapůjčilo listinu Slovensku. Na podzim bude k vidění i v Česku.

Už krátce po vzniku Československa se dohoda stala předmětem sporů. Někteří slovenští politici se na ni totiž odvolávali při nakonec neúspěšném úsilí o autonomii Slovenska, mnozí Češi ji zase zpochybňovali. Masaryk už jako prezident nového státu tvrdil, že dohoda není právně závazná a označoval ji jen za lokální dohodu amerických Čechů a Slováků.