Úřady odebraly děti mormonské sektě neoprávněně

San Antonio - Texaský nejvyšší soud vynesl rozhodnutí, že sociální úřady neměly právo odebrat děti z polygamní sekty v Texasu. Nezletilé dívky musely sektu opustit poté, co se objevilo podezření, že je náboženská skupina nutí k rituálním sňatkům. Sociální pracovníci odvedli v dubnu do náhradní péče přes 400 dětí. Sekta je dlouhodobě v konfliktu s americkými zákony, které polygamii zakazují.

Odebráním dětí úřady překročily své pravomoci. Podle soudu se sociálním pracovníkům nepodařilo dokázat, že by dětem hrozilo bezprostřední nebezpečí. „Na jednu stranu soud nařídil, aby se děti vrátily domů. Na druhou stranu má pravomoc stanovit podmínky na jejich další ochranu. Takže je to vyvážené rozhodnutí,“ okomentoval verdikt Doug Alexander, obhájce rodičů patřících k sektě.

Úřady děti odvedly od rodičů z ranče Eldorado, který patří fundamentalistické odnoži Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů, známé také jako Mormonská církev. Policie provedla razii v sídle sekty začátkem dubna na základě telefonátu jedné z dívek. A to kvůli podezření, že rodiče dívky nutí k pohlavnímu styku nebo aby se vdaly za starší muže. Sekta mimo jiné děti učí, že polygamie je cestou k posmrtné slávě. Oficiální Mormonská církev ale polygamii opustila už před více, než stoletím.

Asi 25 dívek, které po zásahu úřadů ranč opustily, bylo údajně těhotných nebo už měly děti. Nakonec se toto podezření nepotvrdilo. Texaské zákony zakazují styk dospělých s lidmi mladšími 17 let.