Gruzie ukončila špionážní lety nad Abcházií

New York - Gruzie ukončila špionážní lety nad Abcházií. Po dnešním jednání Rady bezpečnosti OSN to prohlásil gruzínský velvyslanec při OSN Irakli Alasania s tím, že si země vyhrazuje právo přelety obnovit, pokud by se cítila ohrožena z proruské Abcházie. Ukončení letů nad touto separatistickou gruzínskou oblastí požadoval dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Ruský velvyslanec Vitalij Čurkin ocenil příslib Gruzie, nicméně vyjádřil politování nad varováním, že Gruzie případně špionážní lety obnoví. Na zasedání vyzval Gruzii, aby přestala s provokacemi, snížila svou vojenskou přítomnost u hranic s Abcházií a podepsala s odštěpeneckým regionem dohodu o nepoužití síly.

Rada bezpečnosti OSN se dnes na gruzínskou žádost zabývala incidentem z 20. dubna, kdy gruzínský bezpilotní průzkumný letoun nad Abcházií sestřelila nejspíše ruská stíhačka. Moskva to však stále popírá. Jednání rady se odehrávalo za zavřenými dveřmi, Abcházií se má znovu zabývat v červenci.

Pozorovatelská mise OSN dala v pondělí ve sporu za pravdu Gruzii, že její stroj nejspíše opravdu sestřelila ruská stíhačka. Avšak vytkla Tbilisi, že v rozporu s dohodou o příměří vysílá nad Abcházii špionážní stroje. Abcházci tvrdí, že jich už letos sestřelili sedm.

Abcházie a další separatistická oblast Jižní Osetie se na počátku 90. let v krvavém konfliktu odtrhly od Gruzie, která se těchto oblastí odmítá vzdát a vyčítá Moskvě podporu obou separatistických režimů. Napětí se vyhrocuje od chvíle, kdy se Rusko rozhodlo posílit vztahy s oběma oblastmi v reakci na západní uznání Kosova i na snahy Tbilisi vstoupit do NATO. Obě strany se obviňují z válečných příprav a provokací.

Trosky sestřeleného gruzínského průzkumného letounu
Zdroj: ČT24