Raketoplán Discovery odstartoval na misi k ISS

Mys Canaveral - Z Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral na Floridě odstartoval na oběžnou dráhu americký raketoplán Discovery. Raketoplán má dopravit k Mezinárodní vesmírné stranici (ISS) hlavní část japonského modulu Kibo. Discovery, který odstartoval přesně na čas ve 23:02 SELČ, by se měl s ISS spojit v pondělí po dvoudenním letu. Během devíti dnů na oběžné dráze by měli členové posádky celkem třikrát vystoupit do volného prostoru.

Kromě instalace laboratorního modulu Kibo bude mít šestičlenná posádka na programu své mise nejrůznější drobné opravy včetně opravy jediné toalety na ISS, která se porouchala před několika dny. Astronauti z Discovery by měli během své mise připravit ISS i na pobyt většího počtu osob. Nyní na stanici trvale pobývají vždy tři lidé po dobu tří až šesti měsíců.

Americký vesmírný úřad má na dokončení rozšíření ISS ještě dva roky. Do doby, než NASA ukončí provoz raketoplánů, je kromě mise Discovery plánováno ještě dalších deset letů.

První část japonské laboratoře Kibo byla do vesmíru vynesena před dvěma měsíci, při zatím posledním letu raketoplánu Endeavour.