Clintonová ztrácí dech - z Michiganu a Floridy dostane jen polovinu hlasů

Washington/New York - Naděje Hillary Clintonové na zisk demokratické nominace do listopadových prezidentských voleb se po sobotním jednání Demokratické strany výrazně vzdálily. Demokraté se rozhodli pro kompromis: na letní nominační sjezd pozvou všechny delegáty z Floridy a Michiganu, každý z nich ale bude mít jen poloviční hlas. Přitom právě v těchto státech Clintonová zvítězila a jejich podporu potřebuje.

Clintonová tak i nadále ztrácí na svého soupeře Baracka Obamu zhruba 175 delegátů srpnového nominačního sjezdu. Obamu nyní dělí od zisku nominace 66 volitelů.

Primárky v Michiganu a Floridě, ve kterých bývalá první dáma bodovala, byly kvůli předem prohlášeny za neplatné. Konaly se totiž už v lednu, což je proti stranickým pravidlům.

Kompromisní verdikt výboru nahrává Obamovi

Stranické rozhodnutí upevňuje postavení Baracka Obamy. Ve hře jsou už jen tři státy, ve kterých se primárky uskuteční v nejbližších dnech. Státy nabízejí 86 delegátů, Obama jich potřebuje k získání nominace 70. Takový počet ale pravděpodobně nezíská. Přesto se chystá po posledních primárkách v úterý v Montaně a Jižní Dakotě vyhlásit nominační vítězství, i když požadovaný počet delegátů mít zřejmě ještě nebude.

Clintonová se ale stále nevzdává a doufá, že se na její stranu přikloní nerozhodnutí superdelegáti, kteří se nemusí řídit výsledky voleb v jednotlivých státech unie.