Chorvatsko možná zmírní zákaz dovozu jídla, ten ale zatím platí

Záhřeb/Praha - Zákaz vozit do Chorvatska masné a mléčné výrobky stále platí, podle neoficiálních informací ale tamní úřady zvažují, že jej zmírní, zruší nebo jeho platnost odloží. Uvedl to dnes internetový server Slobodna Dalmacija. Důvodem odvolání má být tvrdá reakce české veřejnosti na toto opatření. Podle serveru byl zákaz v Praze vnímán jako špatná zpráva pro stovky tisíc Čechů, kteří hodlali strávit letní dovolenou v Chorvatsku, a mnoho z nich začalo uvažovat o dovolené jinde.

Zákaz vstoupil v platnost v neděli a na chorvatských hranicích se jeho dodržování zatím příliš nekontroluje. „Ministerstvo cestovního ruchu zaslalo ministerstvu zemědělství návrh, aby zvážilo zavedení kontroverzní vyhlášky,“ napsal server s tím, že konzultace mezi oběma ministerstvy pokračují. Češi podle serveru v předchozích letech vždy jako první a nejbouřlivěji reagovali na každý nový právní předpis vztahující se k dovolené v Chorvatsku, neboť Chorvatsko je jejich oblíbenou turistickou zemí, kam jich jezdí až 800 tisíc ročně. Je proto zřejmé, že vnímají omezení složitěji než ostatní.

„Dnes nám telefonicky na chorvatském ministerstvu zemědělství řekli, že by mohli uvažovat o jeho zrušení. Nicméně v tuhle chvíli nemáme žádné oficiální informace,“ uvedla mluvčí českého ministesrtva zahraničí Zuzana Opletalová.

Osmdesát procent českých turistů jezdí do apartmánů a kempů, kde si vaří z vlastních zásob. Česká veřejnost i média tedy logicky reagovaly na zprávu o zákazu velmi bouřlivě. Nařízení se nelíbilo ani cestovním kancelářím, které hrozí, že pokud by si čeští turisté nemohli k moři vozit své vlastní potraviny, jejich počet by se v budoucnu citelně snížil. Zájem o Chorvatsko ale podle většiny českých cestovních kanceláří zatím neupadá. Přesto některé připouštějí, že musely jít s cenou zájezdů dolů.

Už počátkem měsíce chorvatské úřady oznámily, že ti, kdo cestují do země s dětmi a nejsou jejich rodiči, musí mít úředně ověřený a soudně přeložený souhlas rodičů. Nakonec to vyřešil jednodušší formulář. Další problém s cestou na Jadran představuje patnáctikilometrový úsek Slovinskem,  na nějž se neprodává jiná dálniční známka než půlroční - za 35 eur.

Chorvatsko je zdaleka nejoblíbenější zemí pro české turisty. Podle kritiků ale podobná opatření mohou způsobit, že budou stále víc jezdit jinam. Třeba na Slovensko nebo do Itálie - vzhledem ke srovnatelné vzdálenosti, cenám i k návštěvníků preferencím. Itálie byla dosud třetí nejoblíbenější českou turistickou destinací.