Amputace už není nutná, kmenové buňky mohou být řešením odumírání končetin

Ostrava - Ostravská fakultní nemocnice rozjela unikátní projekt. Transplantací kmenových buněk z kostní dřeně chtějí lékaři léčit nekrózy končetin, kterými trpí především diabetici. Až dosud při neúspěchu tradiční léčby zbývala přibližně pěti tisícům Čechů jediná možnost - amputace. Nová metoda, kterou ostravští lékaři převzali od německých kolegů, by tomu měla zabránit až v 60 procentech případů.

Takzvaná diabetická noha je noční můrou cukrovkářů, kterých v Česku žije přibližně 750 tisíc. Jedná se o postupné odumírání tkáně často vedoucí až k radikálnímu řešení. „Každým rokem je u nás asi 5 tisíc končetin amputováno nad kotníkem, a to je velmi závažný stav,“ varuje Václav Procházka z radiodiagnostického ústavu ostravské nemocnice. Právě tomu by ale měla pomoci zabránit lečba kmenovými buňkami.

Naděje pro každého druhého 

S transplantací kmenových buněk z kostní dřeně do nedokrvené tkáně přišli jako první Japonci. Jejich nápad ale převzal a vylepšil Berthold Amann z Berlín, a právě s ním začali lékaři ostravské fakultní nemocnice letos v únoru spolupracovat. „Je to stále experimentální metoda, ale už teď víme, že zabírá u celé poloviny pacientů, a to je velký úspěch. Zachráníme jim tak končetiny, které bychom jinak museli amputovat,“ vyjádřil se profesor Berthold Amann. 

Samotná procedura není příliš složitá. Lékaři odeberou z kyčelní kosti pacienta kostní dřeň, a z ní potom během 15 minut v nové speciální centrifuze oddělí kmenové buňky. „Tyto buňky mají schopnost přeměnit se na buňky toho prostředí, do kterého se dostanou,“ vysvětluje přednosta ústavu klinické hematologie Jaromír Gumulec. Pomocí ultrazvuku potom lékaři označí přímo na postižené končetině vhodná místa a transplantují do nich kmenové buňky. Ty se postupně mění v nové cévy a noha díky přísunu kyslíku „obživne". 

Transplantace - levnější řešení 

Amputace a následná péče spolu s výrobou protézy přijde na půl milionu až milion korun. Oproti tomu transplantace kmenových buněk stojí 60 tisíc korun. Jestli ale bude možné takto léčit běžně, ukážou až další týdny. První tři operace proběhly  počátkem května, na spolehlivé výsledky se ale musí čekat nejméně měsíc. Léčba kmenovými buňkami je přesto jednou z největších nadějí medicíny a  ostravské lékaře řadí ke světové špičce.