Inspektoři MAAE prozkoumají sporné syrské jaderné zařízení

Vídeň - Vyšetřovatelé Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) odjedou 22. června do Sýrie, aby prověřili zprávy o údajném tajném jaderném reaktoru. Zařízení loni v září vybombardovalo izraelské vojenské letectvo, Damašek tvrdí, že se na útoku podílely také Spojené státy. Letos v dubnu pak USA agentuře předaly materiály svých tajných služeb týkající se reaktoru. Tvrdily mimo jiné, že Damašek měl podporu Severní Koreje. Sýrie ale trvá na tom, že šlo o opuštěný vojenský objekt.

Ředitel MAAE Muhammad Baradej na dnešním zasedání guvernérů MAAE řekl, že inspektoři by měli v Sýrii pracovat ve dnech 22. až 24. června. Baradej označil za „politováníhodné“, že USA a Izrael agentuře před náletem neumožnily areál prověřit. Zároveň vyjádřil naději, že Syřané budou s MAAE plně spolupracovat. Neřekl ale, zda Sýrie opravdu inspektory pustí do bombardovaného objektu Al-Kibar. Pokud se prokáže, že Sýrie budovala jaderný reaktor, porušila tím mezinárodní zákon, protože o své aktivitě neinformovala MAAE.

Podle USA byl budovaný objekt téhož typu jako reaktor v severokorejském Jongbjonu. Sýrie ale trvá na tom, že šlo o nevyužívané vojenské zařízení. Prezident Bašár Asad poukázal na to, že by bylo nelogické budovat jaderný reaktor na nechráněném místě, které je dobře viditelné ze satelitů.