Na amerických vojenských lodích se prý tajně vyslýchali a mučili vězni

Londýn - Spojené státy dnes popřely zprávu mezinárodní nevládní humanitární organizace Reprieve, podle níž v uplynulých letech na vojenských plavidlech jako na tajných "plovoucích vězeních" věznily osoby podezřelé z terorismu.

Organizace Reprieve sídlící v Británii tvrdí, že na sedmnácti amerických válečných lodích byli vězni bez řádného soudního příkazu v rámci boje proti terorismu vyslýcháni a mučeni. Odvolává se přitom na výpovědi bývalých vězňů a americké armádní zdroje. Šlo především o lodě operující v Indickém oceánu, například Peleliu nebo Bataan.

Mluvčí Pentagonu Jeffrey Gordon zprávu označil za „nepřesnou a zavádějící“, nicméně připustil, že na obou zmíněných lodích byl zadržován americký občan John Walker Lindh, který byl obviněn z podpory Talibanu a Al-Káidy. Lindha chytili v roce 2001 Afghánistánu a posléze ho vyslýchali na obou lodích, v žádném případě ale prý nebyl mučen. Důvodem bylo to, že lodě byly považovány za bezpečné místo mimo bojiště.

Gordon upřesnil, že na lodích bylo vyslýcháno méně než 10 podezřelých, a rohodně popřel, že by do této akce bylo nasazeno 17 plavidel. Reprieve připravuje zveřejnění podrobnější zprávy k tomuto tématu.

V minulých letech se v tisku hovořilo o tajných vězeních v některých evropských zemích, především v Rumunsku a v Polsku, kde prý Američané drželi podezřelé z terorismu, které zatkli na různých místech světa. USA údajně také používaly k převozu těchto vězňů svými speciálními letadly mnohá evropská letiště.