Brigitte Bardotová za rasistické výroky zaplatí pokutu

Paříž - Francouzské filmové ikoně Brigitte Bardotové dnes francouzský soud udělil pokutu 15 000 eur (390 000 korun) za podněcování k rasové nenávisti. Třiasedmdesátileté herečce hrozily vedle pokuty až dva měsíce vězení podmíněně. Takový trest pro ni žádala pařížská prokurátorka.

Bardotová loni poslala dopis tehdejšímu ministru vnitra a současnému francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, v němž kritizovala ritulání obětování zvířat muslimy. Právě nevybíravá vyjádření na adresu muslimů ji dostala k soudu. Dnešního líčení se ale herečka nezúčastnila kvůli zdravotním problémům. Vzkázala soudu, že je „unavená a zhnusená pronásledováním ze strany protirasistických sdružení“.

Bardotová ve svém dopise protestovala proti rituálnímu zabíjení ovcí, kterých podle odhadů francouzského zemědělského výboru na muslimský svátek aid-el-kebir padne za oběť až 600 tisíc kusů. Kromě „muslimských podřezávačů ovcí“ si ale herečka dále vzala na mušku i francouzské přistěhovalce a její výroky překročily hranici dobrého vkusu.

Za podobné výroky s rasistickým podtextem byla herečka, jejíž přítel je blízkým přítelem francouzského krajně pravicového politika Le Pena, v posledních deseti letech odsouzena už čtyřikrát.

Mnoho lidí ve Francii s napětím sleduje islamizaci země, málokdo má ovšem tak vyhraněné názory jako Brigitte Bardotová. Herečka dokonce napsala knihu Výkřik do ticha, kde nastiňuje své pohledy na přistěhovalectví. Mnoho Francouzů ale proti výrokům Bardotové protestuje, její pověst rasistickými narážkami utrpěla.