Americký senát debatuje o změnách klimatu

Washington - Americký Senát ode dneška debatuje o klimatických změnách. Bude jednat o návrhu zákona, který předpokládá snížení amerických emisí skleníkových plynů do roku 2050 o dvě třetiny. Návrhu se nedávají velké šance na to, že by senátem prošel, nicméně je  považován za zlomový bod v debatě po sedmi letech vlády George Bushe, která tuto problematiku ponechávala stranou.

Senát bude o návrhu, který předpokládá, že do roku 2012 emise oxidu uhličitého klesnou na úroveň roku 2005, jednat celý týden. Prezident Bush se ale nechal slyšet, že i kdyby zákon v Kongresu v současné podobě prošel, bude ho vetovat.

Zákon počítá se zavedením emisních povolenek, což je regulační princip, který funguje např. v Evropské unii. Obchod s povolenkami by měl přinést miliardy dolarů, které by následně umožňovaly zavádění nových technologií a zmírňování dopadů vyšších nákladů na energii.

Předkladateli zákona v Senátu, kde mají většinu opoziční demokraté, jsou republikán John Warner a nezávislý senátor, dříve demokrat, Joseph Lieberman. Americká média dávají zákonu v tomto roce jen malou šanci na přijetí i ve Sněmovně reprezentantů - především kvůli obavám z nákladů, které s sebou omezování emisí nejspíš přinese.

Mezi zastánce emisních povolenek patří např. republikánský kandidát na prezidenta John McCain. Demokratičtí prezidentští kandidáti, senátoři Barack Obama a Hillary Clintonová, by chtěli emise oxidu uhličitého snížit do roku 2050 o 80 procent a emisní povolenky by prodávali v dražbě. Současná verze návrhu ale předpokládá, že zpočátku se jich 40 procent rozdá státům, městům a firmám, které budou muset emise snižovat.