Vzácný etiopský obelisk bude znovu vztyčen

Aksum - Na svém původním místě má být znovu vztyčen aksumský obelisk, který ze severoetiopského města odvezli italští vojáci ještě před vyhlášením druhé světové války. Jedna z nejvýznamějších historických a náboženských památek země byla sice Etiopii vrácena už v dubnu roku 2005, na slavnostní odhalení ale teprve čeká.

Původ obelisku se váže ke starověkým dějinám, jeho zrod se datuje do čtvrtého století našeho letopočtu. V této době aksumská říše, první velká etiopská říše, přijala křesťanství. Obelisk je jednou ze sedmi velkých staveb, které byly vztyčeny na aksumském pohřebišti, a představuje vrchol etiopské pohřební architektury z doby aksumské říše.

V roce 1935 vtrhla italská fašistická vojska na území Etiopie, a dobyla tak poslední nezávislou zemi na území Afriky. K přesunu obelisku do Itálie došlo v roce 1937 a jednalo se o demonstraci italského vítězství nad Etiopií. Obelisk byl příznačně umístěn před italské ministerstvo pro záležitosti Afriky, jeho úkolem bylo oslavit patnácté výročí Mussoliniho u moci.

Italové byli v Etiopii poraženi už v roce 1941, v té době ale nepřicházela debata o vrácení v úvahu. „K tématu se Itálie a Etiopie dostaly až v roce 1947, kdy pod záštitou Spojených národů došlo k jednání a k uzavření první smlouvy o navrácení. Nicméně tato smlouva nebyla realizována, k dohodě se vrátily až v roce 1997 - tedy přesně po padesáti letech - ale opět se váhalo a k samotné implementaci dohody došlo až v roce 2003,“ uvedl Pavel Onderka, kurátor Národního muzea pro pravěk a starověk Afriky.

Památný obelisk váží téměř 160 tun a jeho stáří se odhaduje na 1700 let. Výška obelisku je 24 metrů, monument byl postaven na místě hrobky jednoho z panovníků aksumské říše. Pro svou velikost musel být z Říma převezen ruským dopravním letadlem Antonov 124, který je jako jediný stroj schopen stošedesátitunový obelisk dopravit po částech do místa původu.

Rekonstrukce památky probíhá pod dohledem UNESCO. Do Aksumu se už teď sjíždějí zvědavci, největší nápor ale zažije město koncem září, kdy má být obelisk slavnostně odhalen.

  • Ilustrační foto zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/250/24998.jpg
  • Aksumský obelisk v Římě zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/250/24996.jpg
  • Aksumský obelisk zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/250/24999.jpg