Proti demonstrujícím rybářům musela v Bruselu zasahovat policie

Brusel - Při dnešním protestu rybářů proti vysokým cenám pohonných hmot se v Bruselu u sídel institucí EU demonstranti střetli s policií. Úřady demonstraci nepovolily. Nejsou zprávy o zraněných, v okolí unijních sídel ale po manifestujících zůstaly vyhořelé kontejnery, rozbitá okna i vytrhané dlažební kostky a dopravní značky. Policie demonstranty vrhající světlice a dělbuchy vytlačila od sídla Evropské komise a Rady Evropské unie, kde ráno protest začal. Použila vodní dělo a v akci byl i policejní vrtulník. V policejních celách skončilo deset demonstrantů, během pozdního odpoledne se situace ve městě uklidnila.

Ustupující demonstranti podle informací svědků převrátili automobil, převrhli a zapálili kontejnery na odpadky na hlavní třídě a začali rozbíjet výlohy obchodů. Dělbuch rozbil několik oken na jedné z budov institucí EU. Jedna ze světlic podle některých zpráv zasáhla i auto delegace monackého knížete Alberta II., který dnes v Bruselu pobýval.

Několik stovek rybářů zejména z Francie a Itálie se v administrativním srdci Evropské unie bouří proti vysokým cenám nafty. Tvrdí, že kvůli současným cenám zkrachují a žádají, aby na pohonné hmoty dostali slevu. Zástupci rybářů se setkali s představiteli unie i vlád členských zemí, z jednání ale kompromis nevzešel. Zástupci unie vidí řešení spíše než ve zlevnění pohonných hmot v jejich hospodárnějším využívání a úspornějších technologiích.

Demonstranti zkomplikovali dopravní situaci v Bruselu. Zablokovali průjezd centrem Bruselu, neprůjezdný je kruhový objezd na Schumanově náměstí a navazující komunikace.

Nedemonstrovalo se ale jen v Bruselu, taxikáři a další dopravci zpomalili provoz i na dálnicích kolem Paříže. Francouzské ministerstvo financí už pod tlakem protestujících podnikatelů požádalo evropské státy, aby snížily daně na pohonné hmoty. Ostatní země se ale k plánu staví skepticky. Nynější situace nicméně bude jedním z hlavních na summitu Evropské unie 19. června.