Americké lodě s humanitární pomocí se vracejí do USA, náklad nesměly vyložit

Rangún/Washington - Americké vojenské lodi s nákladem humanitární pomoci pro oběti cyklonu Nargis odplují ve čtvrtek od barmských břehů, protože jim barmská vojenská junta nepovolila přistát a rozdělit pomoc. Informovalo o tom dnes americké námořnictvo. Vládní junta rovněž brání vrtulníkům Světového programu pro výživu (WFP) v letech do zpustošené oblasti delty řeky Iravadi. Jejich využití přitom před dvěma týdny sama schválila.

Podle admirála Timothyho Keatinga, velitele amerického tichomořského námořnictva, Američané patnáctkrát neúspěšně žádali vojenskou juntu o povolení rozdělit v iravadské deltě humanitární pomoc. „Jsem zklamaný a frustrovaný z toho, že jsme byli připraveni pomoci statisícům trpících lidí a mohli zabránit dalším ztrátám na životech, ale neústupná junta nám to nedovolila,“ řekl Keating.

Junta odmítla povolit přistání i britským a francouzským vojenským lodím, které nabízely humanitární pomoc. Podle barmských státních médií se generálové obávali, že zahraniční vojáci zemi obsadí kvůli jejím zásobám ropy.

Barma po cyklonu Nargis
Zdroj: ČT24