Slovenským teenagerům lačným alkoholu svitla naděje

Bratislava - Slovenský prezident Ivan Gašparovič dnes vetoval kontroverzní návrh zákona, který měl mládeži zásadním způsobem ztížit přístup k alkoholu. Podle návrhu schváleného parlamentem v polovině května mělo být teenagerům do 18 let zakázáno konzumovat alkohol a osobám mladším 15 let zákon zapovídá bez doprovodu rodičů vstup do podniků, kde se alkohol prodává.

Gašparovičovi se na zákoně nelíbí například to, že nedostatečně definuje pojmy nezletilý a mladistvý. Dále podle něj neurčuje, jak by měli pedagogové či obce zjišťovat, že nezletilý požil alkohol. Prezident také navrhl, aby výjimku ze zákona měli mladiství, kteří alkohol pijí v rámci náboženských obřadů. Zákon má své odpůrce i mezi odborníky, podle nichž je problém v jeho vymáhání. Na přehlasování prezidentského veta je třeba nadpoloviční většiny zákonodárců.

Na Slovensku dosud zákon zakazoval pouze prodej alkoholu dětem, nyní by měla být trestná i jeho konzumace mladistvými do 18 let. Tresty za porušování zákazu mají mít na starosti obce. Pokud odhalí, že dítě mladší 15 let pilo alkohol, rodiče by měla postihnout tisícikorunová pokuta.