Slovinsko kvůli havárii odstavilo reaktor jaderné elektrárny Krško

Brusel/Lublaň - Slovinsko ve středu uzavřelo svou jedinou jadernou elektrárnu kvůli úniku chladící kapaliny. Podle úřadů havárie nemá negativní dopad na životní prostředí a personál má situaci pod kontrolou. Před opravou bude muset ale celé zařízení kvůli chlazení zůstat několik dní mimo provoz. Evropská komise kvůli poruše vydala varování, podle mluvčího evropského komisaře pro energetiku Andrise Piebalgse ale nešlo o nijak zvlášť závažnou poruchu.

Provoz v jaderné elektrárně bude obnoven zřejmě už příští týden. Poškozené zařízení začnou technici opravovat asi v pátek, musejí totiž počkat, až reaktor dostatečně vychladne. Fungovat by tak elektrárna mohla od úterý nebo středy. Mluvčí elektrárny uvedla: „Objevili jsme ventil, který prosakoval, a nyní již nehrozí nebezpečí, neboť továrna byla bezpečně uzavřena.“

Ministr hospodářství Andrej Vizjak dnes uvedl, že k úniku došlo na ventilu, který je součástí systému na měření teploty vody. Ze systému uniklo asi 15 metrů krychlových vody. Ta byla zachycena do speciální nádoby. „Nebylo to nebezpečné pro lidi, zaměstnance, životní prostředí ani přírodu,“ doplnil Vizjak.

Slovinský ministr vnitra Dragutin Mate dnes ujistil své kolegy z Evropské unie, že porucha nepředstavovala vážný problém a vše je zase v pořádku. Reaktor byl podle něj odstaven z preventivních důvodů. 

Slovinsko vyslalo upozornění týkající se poruchy v elektrárně v 17:38 našeho času. Evropská komise kvůli poruše vydala varování. Do unijního výstražného systému se přitom nedostávají běžné závady na jaderných elektrárnách, které nejsou vyhodnoceny jako závažné. Naposledy bylo podobné varování vydáno před dvěma roky kvůli problémům švédské jaderné elektrárny.

Provozovatelé elektrárny teď budou reaktor několik dní ochlazovat a pak se pokusí závadu opravit. Jak v rozhovoru pro ČT uvedla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, není nejmenší důvod na základě informací, které jsou k dispozici, přijímat jakákoliv opatření. Evropský systém je podle ní nastaven tak, že by velmi rychle informoval v případě zhoršení situace, Drábová to ale nepředpokládá.

Elektrárna Krško se nachází na jihozápadě Slovinska, poblíž hranic s Chorvatskem. Do komerčního provozu byla uvedena v roce 1983. Postavena byla podle americké technologie Westinghouse, obsahuje reaktor o výkonu 2000 megawattů. Slovinskou výrobu elektřiny zajišťuje ze 40 procent. Elektrárna má licenci k provozu do roku 2023, Slovinsko s Chorvatskem ji vlastní napůl. Stejně jako Temelín je elektrárna častým cílem protestů ekologů, hlavně ze sousedního Rakouska.