Gorbačov chce postavit pomník obětem stalinismu a pohřbít Lenina

Moskva - Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov se dnes vyslovil pro postavení památníku obětem stalinismu a pohřbení nabalzamované mrtvoly Vladimira Iljiče Lenina uchovávané v mauzoleu na Rudém náměstí.

Nositel Nobelovy ceny za mír a první a poslední sovětský prezident dnes na tiskové konferenci ruské úřady vyzval, aby se postavily dějinám čelem a uctily památku milionů lidí, kteří byli zabiti sovětským totalitním režimem. Kritizoval také to, že ruská justice dosud nedokončila rehabilitaci těch, kteří byli v době existence Sovětského svazu politicky pronásledováni. Přidal se tak ke svým krajanům, volajícím po vzniku památníku Stalinovým obětem. Vhodným místem by podle něj byla například nechvalně proslulá moskevská věznice Butyrka, kde do Stalinovy smrti v roce 1953 přišly o život tisíce odpůrců režimu.

Debaty o uzavření mauzolea a pohřbení Leninovy mrtvoly se v Rusku vedou už léta, vždy ale ztroskotaly na tom, že veřejnost takovému kroku není nakloněna. „Zcela jistě nastane doba, kdy mauzoleum úplně ztratí svůj smysl a pak Iljiče pohřbíme… tak, jak si to přála jeho rodina. Myslím, že ten čas přijde…,“ řekl dnes Gorbačov.